top of page

Geschiedenis van de stichting...

Al voor de oprichting van Oud-Oranje in 2008 werden er diverse historische kostuumshows gegeven.

De show '200 jaar bruidsmode', die in 199
9 naar aanleiding van Valentijnsdag in het Drents Museum werd gegeven, was de aanzet om dergelijke shows samen te stellen en te presenteren.

Daarna volgde al snel een hele grote show: de jubileumshow waarin gevierd werd dat Kostuumcentrale S.T.A.P. Drenthe tien jaar bestond.

In vliegende vaart timmerden Else Gerritsen van het Drents Museum en Louis Scheffer & Albert Kool van
de Kostuumcentrale vervolgens verschillende themashows in elkaar, zoals '1000 jaar mode' en 'Jong!' over jongerencultuur van 1950 tot nu.

De samenwerking liep gesmeerd en de shows waren succesvol. Vele kostuumshows volgden. Vaak werden ze gemaakt naar aanleiding van tentoonstellingen in het Drents Museum.

Buitengewoon succesvol waren de shows 'Uit de lijst gestapt', passend bij de expositie 'Vrouwen!' van Jan Sluijters in en '100.000 jaar Sex', naar aanleiding van
de gelijknamige tentoonstelling (beide 2003). Ook 'Vrouwen van Oranje', 'Vorstenhuizen van Europa' en 'Winterwit' zijn producties die het levenslicht zagen in het Drents Museum. 

Slechts enkele jaren na het opvoeren van de eerste historische kostuumshow, sloeg stichting Oud-Oranje de vleugels uit. De vraag naar shows op locatie was en is nog altijd groot! 

bottom of page