top of page

Persbericht


Emancipatie aan de A – historische kostuumshow

Mode is een spiegel van de tijd In samenwerking met Stichting Oud-Oranje organiseert Museum aan de A op zaterdag 1 april (geen grap!) de kostuumshow ‘Emancipatie aan de A’. In deze show kun je de ontwikkeling van de vrouwenmode in Groningen zien. Zo’n tien vrouwen tonen jurken, rokken, broeken en ensembles, geïnspireerd op de verhalen uit de tentoonstelling Vraauwlu - Groningers die je wil kennen. Deze vrouwen hebben niet alleen gezorgd voor politieke, sociale en maatschappelijke veranderingen, ook hebben ze, gewild of ongewild, invloed gehad op het modebeeld. De show is gratis toegankelijk voor museumbezoekers en wordt drie keer opgevoerd, om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

 

Van nonnenkap tot batikjurk Gastheer Albert Kool neemt je mee naar verschillende tijden. Naar de 16e eeuw bijvoorbeeld, de tijd waarin Hillie Coenders leeft. Zij groeit op in een steenrijk gezin, maar kiest voor het kloosterleven. Ook gaan we naar het begin van de 20e eeuw, toen de mode werd beïnvloed door de emancipatiestrijd die vrouwen voerden. En naar de jaren zestig van de vorige eeuw: de tijd van de hippies.

 

Superstrakke korsetten, zwierige hoepelrokken, ultrakorte rokjes… Ze komen allemaal voorbij. En daarbij: tientallen smeuïge verhalen die je niet wilt missen!

 

Over Oud-Oranje Al sinds 1999 verzorgt Stichting Oud-Oranje historische kostuumshows. Op locaties in binnen- en buitenland toont ze antieke kleding en kostuums die allemaal tot in de puntjes, met de hand, zijn nagemaakt van schilderijen en foto's. Drijvende krachten achter de stichting zijn Louis Scheffer en Albert Kool. Ze werken met zo’n 150 vrijwilligers aan shows voor bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum, Paleis het Loo, het Drents Museum en Paleis Soestdijk. Vorig jaar waren ze, met koetsen en paarden, te zien op de Grote Markt, tijdens 350 jaar Groningens Ontzet.

 

Vraauwlu In de tentoonstelling Vraauwlu - Groningers die je wil kennen maakt de bezoeker kennis met 25 vrouwen. Wat deze vrouwen bindt? Ze woonden of werkten allemaal in de provincie Groningen. En ze zijn hun eigen weg gegaan. Denk aan ‘Betsy’ Bakker-Nort: in 1922 een van de eerste vrouwelijke parlementsleden in de Tweede Kamer. Of aan Stadjer Etta Palm, die in het 18e-eeuwse Parijs hartstochtelijk streed voor de emancipatie van de vrouw. En de zogenaamde ‘Sigarenmeisjes’ van de sigarenfabriek in Nieuwe Pekela mogen we ook niet vergeten. Zij organiseerden in 1969 de allereerste Nederlandse vrouwenstaking en eisten gelijke beloning.

bottom of page